Нещата от живота…

Какво ще си помислите, ако чуете 24-годишно момиче да казва следните думи: “Остарявам, живея като пенсионерка, еднообразно и скучно”.  Това момиче е реално. Познавам я и животът й е далеч не е толкова еднообразен, колкото си мисли. Завърши бакалавърската си степен и в момента следва магистратура. По време на следването си участва в програма “Еразъм” за обмен на студенти и изкара цял срок в Австрия, откъдето си попътува малко из Италия и Германия. Няколко месеца ходеше с момче от Словения и му отиде на гости поне три пъти, а последното лято работи три месеца в Швейцария като преводачка. Не е зле, нали? Признавам, че родителите й помагат финансово, но аз определено не бих се оплаквал на нейно място. И все пак защо твърди, че животът й е скучен?

t71_0235a_lisbon_generation-gapЗащото живеем в свят, в който всички искаме да имаме всичко. Искаме достатъчно пари, за да пътуваме. Но за да имаш пари, трябва да работш. А ако работиш, си по-зает, нямаш достатъчно свободно време. А искаш и да излизаш с приятелите си, да имаш хубава кола, собствен апартамент. Споменах ли вече околосветското пътешествие?

Фактите са, че няма как да имаме всичко. Имаме работа, за която получаваме определена заплата, разполагаме със свободен уикенд всяка седмица, както и с няколко национални почивни празници и 20 дни платен годишен отпуск. Правим си сметка и разчети кое как ще използваме…

Аз обаче съм на мнение, че всяка възраст има своите предимства. Нека гледаме оптимистично на живота дори да наближаваме 30-те и нито веднъж да не сме напускали границите на България. Когато си млад, имаш мечти и се стремиш да ги осъществиш. Ако успееш да го направиш с някоя по-рано – супер. Отдели време да се зарадваш, вместо веднага да впиваш поглед в следващата. Колкото повече напредва времето и годините се увеличават, толкова повече житейски опит трупаш и се доближаваш до осъществяването на мечтите си… или си създаваш нови. Ако пропуснеш някоя, здраве да е, на нейно място ще дойде друга. Все пак колкото по-преуспял ставаш в кариерата си, толкова повече изгоди ще получаваш. Финансите ти ще растат, а с тях и шансът да осъществиш дадено свое желание. Винаги ще има какво още да искаш! Затова не е ли по-хубаво да се радваш на това, което си направил и постигнал или на това, което ти предстои сега.

Google+ Comments