Знаете ли къде е България?

Всеки, който поне веднъж е общувал с чужденец извън територията на нашата страна се е сблъсквал въпроса “Къде се намира България”. Много е малък процентът на хората по света, които реално знаят за съществуването на нашата страна, камоли да знаят къде се намира, каква азбука се използва или нещо за историята ни.

Ние твърде егоцентрично се обиждаме от този факт, но не се и замисляме, че това е напълно нормално. Държавата ни може да се намира на Стария континент, но по никакъв начин не е оказала влияние в политическо, културно или каквото и да е било друго, естество. В този ред на мисли, как очакваме хората да знаят къде се намира страната ни, с какво е известна (или това, с което ние се гордеем) и каква азбука се използва.

На нас егоцентрично ни се иска обаче, всички да знаят къде се намира страната ни. Защото като всеки един народ, където още от ранна детска възраст се създава чувство за идентичност и гордост с историята, природните дадености и прочие, си мислим, че всички са длъжни да ни познават. Дори арогантно споменаваме колко са необразовани “западняците” като не знаят, къде се намира страната ни.

Но в същото време ние самите не знаем за съществуването на много държави по света като Република Вануату например. Тя е част от островите Нови Хебриди в югоизточната част на Тихия океан. Никога не сте я чували нали?

Е, нека тогава да не бъдем такива егоцентрици, а да приемем факта, че сме част от една малка европейска държава, която няма особено значение за геополитиката на света и никога не е имала, колкото и в учебниците ни по история да пише противното.

Google+ Comments