Раждат ли риалити предаванията звезди?

Ставаме свидетели през последните години на огромно количество разнообразни реалити програми, които търсят таланта у хората. Дали той ще бъде музикален, артистичен, танцувален, или някакъв друг. Но може ли наистина човек, който се е явил на подобен тип предаване, наистина да изгради професионална кариера?

Според мен в малки държави като нашата – това е до някъде възможно. Това се дължи на ограничения пазар на който те трябва да се развиват и малкото конкуренция, с която трябва да се справят. Веднъж влезли в светлините на прожекторите благодарение на подобен тип предаване, става много по-лесно да се намери продуцент, който ще иска да издава песните, или такива, които ще искат да те наемат за участие в заведенията си.

Въпреки теоретичната правота на това, което казах току-що, историята на родните предавания, търсещи таланти показва, че един голям процент от одобрените не успяват да пробият и остават просто история в един от многото сезони на предаването.

В западните държави, хората, които се явяват на прослушвания по подобен ти формати имат тъжна (може би) съдба. Честно казано, да сега не съм чул някой новопоявил се изпълнител в публичното пространство, който набира скорост и фенове и се изкачва по позициите в класациите, да е “излязал” от подобен тип предаване.

Тогава се замислих – какъв е смисълът за тези хора да се явяват на подобен тип прослушвания и да искат да станат част от този формат? Отговорът на този въпрос може би го дадох малко по-нагоре в изложението си. Но ако съществува хипотетична ситуация, в която всички разберат, че този тип формати не водят до никъде и спрат да се явяват – това означава, че и форматите ще спрат да съществуват.

Това е хипотетична ситуация, разбира се, тъй като хората, които си мислят, че притежават някакъв талант и тези, които наистина притежават, не могат да се лишат от изкушението да се покажат пред публика. Да застанат в светлините на прожекторите и да получат одобрение за това, което правят.

Не винаги обаче нещата се получават точно така, както ни се иска, нали?

Google+ Comments